Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Glöggmingel...

  • MrsC 28 november 2007

    Jag tänkte bjuda mina arbetskamrater på glöggmingel efter jobbet...vad kan jag bjuda på då?
    Pepparkakor och ost och, eller? :o

  • Amika 29 november 2007

    Ja, eller så bakar du mufins och kryddar dem med peparkakskrydor och trycker ner en bit ädelost i varje och sen gräddar du dem. :)

  • MrsC 29 november 2007

    Tack, det låter gott :) och lätt...

  • styvan 29 november 2007

    Såg just ett recept på glöggröra och pepparkakscrostini med glöggädel ost, det kanske kan vara nå't? Lägger in dem under mina recept snarast. /styvan

  • Smulpajen 29 november 2007

    Jag väntar på att ett cheesecakerecept med hjortronsylt ska godkännas, kanske det kan vara något till minglet?! Allt behöver ju inte smaka pepparkaka! Lycka till!:)

  • MrsC 29 november 2007

    Nejdå, allt behöver inte smaka pepparkaka :D.
    Jag är öppen för allt...(Y)

  • Maper 29 november 2007

    Hej
    Ett förslag!
    Pepparkaksrullade getostbollar.
    Till 20 st
    450 gr chévre, 3 msk creme fraiche, 1 tsk honung, 20 pepparkakor.
    Skala bort det vita på getosten. Mixa osten med creme fraiche. Smaka av med honung.
    Rulla till bollar och sätt i kyl. Strax före servering krossa pepparkakorna. Bred ut smulorna på en tallrik och rulla bollarna så att de blir täcka.
    Lycka till

  • MrsC 29 november 2007

    Tack det här låter också väldigt gott. :D
    Det här ser bra ut för mitt glöggmingel (Y)

  • 29 november 2007

    Pepparkakscheesecake:
    BOTTEN:
    75 g smör eller margarin
    30 pepparkakor
    FYLLNING:
    2 gelatinblad
    200 g färskost, naturell
    skal av 1 apelsin, finrivet
    3/4 dl florsocker
    2 dm lätt crème fraiche
    GARNERING:
    syltat apelsinskal
    Tillagning
    Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
    Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
    Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
    Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
    Garnera med syltade apelsinskal.


    eller

    Ingredienser:
    100 g smör eller margarin
    30-40 pepparkakor
    Fyllning:
    2,5 tsk gelatinpulver (eller 5 gelatinblad)
    (för vegetariskt, använd pektin istället)
    200 g cream cheese
    3 dl gräddfil
    2 ½ dl florsocker
    rivet skal av 1 apelsin
    ev. 2 apelsiner (till garnering)
    Tillagning:
    Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
    Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ELLER lägg pulvret i 2,5 msk vatten.
    Blanda ost, gräddfil, socker och skal till en jämn smet.
    Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något.
    ELLER
    Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 - 60 sek på full effekt.
    Rör sedan ned gelatinet i ostsmeten. Rör försiktigt tills allt blandat sig.
    Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.


    Julens ljuvliga mazariner
    Det här behövs till 24 st:
    •Mördeg:
    •4 dl vetemjöl
    •1/2 dl strösocker
    •200 g smör
    •1 apelsin, rivet skal
    •1 äggula
    •Fyllning:
    •1 dl sötmandel, ca 80 g, malen
    •2 dl strösocker
    •2 potatisar, kokta, kalla och rivna
    •1 påse pepparkakskrydda, 20 g
    •75 g smör, rumstempererat
    •3/4 dl vetemjöl
    •1 1/2 tsk bakpulver
    •2 ägg
    •Glasyr:
    •3 dl florsocker
    •2 msk apelsin, pressad saft
    •Dekoration:
    •1/2 dl blandat strössel eller 1 påse syltade hackade apelsinskal
    •Ugn: 175-200º
    •1. Blanda samman mjöl, socker, smör, apelsinskal och äggula till mördegen, i matberedaren med kniven monterad.
    •2. Rulla ut degen till två längder och dela vardera i 12 bitar. Tryck ut dem i engångsformar av aluminiumfolie eller papper.
    •3. Mixa mandeln med sockret först. Tillsätt potatis, pepparkakskrydda och vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda allt till en jämn porös massa. Lägg fyllningen i en spritspåse och spritsa en klick i varje form. Grädda kakorna på en plåt mitt i ugnen, ca 15-20 minuter. Låt dem kallna på bakgaller.
    •4. Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn glasyr och bred den över kakorna när de kallnat. Strö över blandat strössel eller apelsinskal.


    Pepparkaksbiskvier
    Ca 30 st
    Pepparkakaskryddblandning
    20 g kanel
    15 g ingefära
    10 g nejlika
    10 g kardemumma
    Tips
    Blanda alla kryddor och lägg i en burk med lock så har du för hela julen.
    Pepparkakstryffel
    100 g vispgrädde
    1 msk flytande honung
    2 tsk pepparkakskryddblandning
    100 g Odense Ljus Choklad
    90 g Odense Mörk Choklad 50%
    Gör pepparkastryffeln så här
    1. Hacka ner chokladen i mindre bitar.
    2. Koka upp grädde, honung och kryddblandning. Slå det över chokladen och rör tills det smält.
    3. Låt kallna till nästa dag.
    Biskvibottnar
    200 g Odense Mandelmassa 50/50
    80 g strösocker
    2 äggvitor
    Gör så här
    1. Blanda mandelmassa och socker.
    2. Tillsätt äggvitan försiktigt.
    3. Spritsa eller klicka ut ca 30 bottnar.
    4. Bakas i 175°C i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
    5. När de kallnat kan du vända dem och spritsa sedan på pepparkakastryffeln.
    6. Sikta över kakaopulver före servering.

    (Y)

  • MrsC 29 november 2007

    Tack åh Tack...:D

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.