Jag tänkte bjuda mina arbetskamrater på glöggmingel efter jobbet...vad kan jag bjuda på då?
Pepparkakor och ost och, eller? :o
Amika29 november 2007
Ja, eller så bakar du mufins och kryddar dem med peparkakskrydor och trycker ner en bit ädelost i varje och sen gräddar du dem. :)
MrsC29 november 2007
Tack, det låter gott :) och lätt...
styvan29 november 2007
Såg just ett recept på glöggröra och pepparkakscrostini med glöggädel ost, det kanske kan vara nå't? Lägger in dem under mina recept snarast. /styvan
Smulpajen29 november 2007
Jag väntar på att ett cheesecakerecept med hjortronsylt ska godkännas, kanske det kan vara något till minglet?! Allt behöver ju inte smaka pepparkaka! Lycka till!:)
MrsC29 november 2007
Nejdå, allt behöver inte smaka pepparkaka :D.
Jag är öppen för allt...(Y)
Maper29 november 2007
Hej
Ett förslag!
Pepparkaksrullade getostbollar.
Till 20 st
450 gr chévre, 3 msk creme fraiche, 1 tsk honung, 20 pepparkakor.
Skala bort det vita på getosten. Mixa osten med creme fraiche. Smaka av med honung.
Rulla till bollar och sätt i kyl. Strax före servering krossa pepparkakorna. Bred ut smulorna på en tallrik och rulla bollarna så att de blir täcka.
Lycka till
MrsC29 november 2007
Tack det här låter också väldigt gott. :D
Det här ser bra ut för mitt glöggmingel (Y)
29 november 2007
Pepparkakscheesecake:
BOTTEN:
75 g smör eller margarin
30 pepparkakor
FYLLNING:
2 gelatinblad
200 g färskost, naturell
skal av 1 apelsin, finrivet
3/4 dl florsocker
2 dm lätt crème fraiche
GARNERING:
syltat apelsinskal
Tillagning
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
Garnera med syltade apelsinskal.
eller
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
30-40 pepparkakor
Fyllning:
2,5 tsk gelatinpulver (eller 5 gelatinblad)
(för vegetariskt, använd pektin istället)
200 g cream cheese
3 dl gräddfil
2 ½ dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
ev. 2 apelsiner (till garnering)
Tillagning:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ELLER lägg pulvret i 2,5 msk vatten.
Blanda ost, gräddfil, socker och skal till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något.
ELLER
Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 - 60 sek på full effekt.
Rör sedan ned gelatinet i ostsmeten. Rör försiktigt tills allt blandat sig.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
Julens ljuvliga mazariner
Det här behövs till 24 st:
•Mördeg:
•4 dl vetemjöl
•1/2 dl strösocker
•200 g smör
•1 apelsin, rivet skal
•1 äggula
•Fyllning:
•1 dl sötmandel, ca 80 g, malen
•2 dl strösocker
•2 potatisar, kokta, kalla och rivna
•1 påse pepparkakskrydda, 20 g
•75 g smör, rumstempererat
•3/4 dl vetemjöl
•1 1/2 tsk bakpulver
•2 ägg
•Glasyr:
•3 dl florsocker
•2 msk apelsin, pressad saft
•Dekoration:
•1/2 dl blandat strössel eller 1 påse syltade hackade apelsinskal
•Ugn: 175-200º
•1. Blanda samman mjöl, socker, smör, apelsinskal och äggula till mördegen, i matberedaren med kniven monterad.
•2. Rulla ut degen till två längder och dela vardera i 12 bitar. Tryck ut dem i engångsformar av aluminiumfolie eller papper.
•3. Mixa mandeln med sockret först. Tillsätt potatis, pepparkakskrydda och vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda allt till en jämn porös massa. Lägg fyllningen i en spritspåse och spritsa en klick i varje form. Grädda kakorna på en plåt mitt i ugnen, ca 15-20 minuter. Låt dem kallna på bakgaller.
•4. Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn glasyr och bred den över kakorna när de kallnat. Strö över blandat strössel eller apelsinskal.
Pepparkaksbiskvier
Ca 30 st
Pepparkakaskryddblandning
20 g kanel
15 g ingefära
10 g nejlika
10 g kardemumma
Tips
Blanda alla kryddor och lägg i en burk med lock så har du för hela julen.
Pepparkakstryffel
100 g vispgrädde
1 msk flytande honung
2 tsk pepparkakskryddblandning
100 g Odense Ljus Choklad
90 g Odense Mörk Choklad 50%
Gör pepparkastryffeln så här
1. Hacka ner chokladen i mindre bitar.
2. Koka upp grädde, honung och kryddblandning. Slå det över chokladen och rör tills det smält.
3. Låt kallna till nästa dag.
Biskvibottnar
200 g Odense Mandelmassa 50/50
80 g strösocker
2 äggvitor
Gör så här
1. Blanda mandelmassa och socker.
2. Tillsätt äggvitan försiktigt.
3. Spritsa eller klicka ut ca 30 bottnar.
4. Bakas i 175°C i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
5. När de kallnat kan du vända dem och spritsa sedan på pepparkakastryffeln.
6. Sikta över kakaopulver före servering.
Jag tänkte bjuda mina arbetskamrater på glöggmingel efter jobbet...vad kan jag bjuda på då?
Pepparkakor och ost och, eller? :o
Ja, eller så bakar du mufins och kryddar dem med peparkakskrydor och trycker ner en bit ädelost i varje och sen gräddar du dem. :)
Tack, det låter gott :) och lätt...
Såg just ett recept på glöggröra och pepparkakscrostini med glöggädel ost, det kanske kan vara nå't? Lägger in dem under mina recept snarast. /styvan
Jag väntar på att ett cheesecakerecept med hjortronsylt ska godkännas, kanske det kan vara något till minglet?! Allt behöver ju inte smaka pepparkaka! Lycka till!:)
Nejdå, allt behöver inte smaka pepparkaka :D.
Jag är öppen för allt...(Y)
Hej
Ett förslag!
Pepparkaksrullade getostbollar.
Till 20 st
450 gr chévre, 3 msk creme fraiche, 1 tsk honung, 20 pepparkakor.
Skala bort det vita på getosten. Mixa osten med creme fraiche. Smaka av med honung.
Rulla till bollar och sätt i kyl. Strax före servering krossa pepparkakorna. Bred ut smulorna på en tallrik och rulla bollarna så att de blir täcka.
Lycka till
Tack det här låter också väldigt gott. :D
Det här ser bra ut för mitt glöggmingel (Y)
Pepparkakscheesecake:
BOTTEN:
75 g smör eller margarin
30 pepparkakor
FYLLNING:
2 gelatinblad
200 g färskost, naturell
skal av 1 apelsin, finrivet
3/4 dl florsocker
2 dm lätt crème fraiche
GARNERING:
syltat apelsinskal
Tillagning
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
Garnera med syltade apelsinskal.
eller
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
30-40 pepparkakor
Fyllning:
2,5 tsk gelatinpulver (eller 5 gelatinblad)
(för vegetariskt, använd pektin istället)
200 g cream cheese
3 dl gräddfil
2 ½ dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
ev. 2 apelsiner (till garnering)
Tillagning:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ELLER lägg pulvret i 2,5 msk vatten.
Blanda ost, gräddfil, socker och skal till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något.
ELLER
Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 - 60 sek på full effekt.
Rör sedan ned gelatinet i ostsmeten. Rör försiktigt tills allt blandat sig.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
Julens ljuvliga mazariner
Det här behövs till 24 st:
•Mördeg:
•4 dl vetemjöl
•1/2 dl strösocker
•200 g smör
•1 apelsin, rivet skal
•1 äggula
•Fyllning:
•1 dl sötmandel, ca 80 g, malen
•2 dl strösocker
•2 potatisar, kokta, kalla och rivna
•1 påse pepparkakskrydda, 20 g
•75 g smör, rumstempererat
•3/4 dl vetemjöl
•1 1/2 tsk bakpulver
•2 ägg
•Glasyr:
•3 dl florsocker
•2 msk apelsin, pressad saft
•Dekoration:
•1/2 dl blandat strössel eller 1 påse syltade hackade apelsinskal
•Ugn: 175-200º
•1. Blanda samman mjöl, socker, smör, apelsinskal och äggula till mördegen, i matberedaren med kniven monterad.
•2. Rulla ut degen till två längder och dela vardera i 12 bitar. Tryck ut dem i engångsformar av aluminiumfolie eller papper.
•3. Mixa mandeln med sockret först. Tillsätt potatis, pepparkakskrydda och vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda allt till en jämn porös massa. Lägg fyllningen i en spritspåse och spritsa en klick i varje form. Grädda kakorna på en plåt mitt i ugnen, ca 15-20 minuter. Låt dem kallna på bakgaller.
•4. Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn glasyr och bred den över kakorna när de kallnat. Strö över blandat strössel eller apelsinskal.
Pepparkaksbiskvier
Ca 30 st
Pepparkakaskryddblandning
20 g kanel
15 g ingefära
10 g nejlika
10 g kardemumma
Tips
Blanda alla kryddor och lägg i en burk med lock så har du för hela julen.
Pepparkakstryffel
100 g vispgrädde
1 msk flytande honung
2 tsk pepparkakskryddblandning
100 g Odense Ljus Choklad
90 g Odense Mörk Choklad 50%
Gör pepparkastryffeln så här
1. Hacka ner chokladen i mindre bitar.
2. Koka upp grädde, honung och kryddblandning. Slå det över chokladen och rör tills det smält.
3. Låt kallna till nästa dag.
Biskvibottnar
200 g Odense Mandelmassa 50/50
80 g strösocker
2 äggvitor
Gör så här
1. Blanda mandelmassa och socker.
2. Tillsätt äggvitan försiktigt.
3. Spritsa eller klicka ut ca 30 bottnar.
4. Bakas i 175°C i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
5. När de kallnat kan du vända dem och spritsa sedan på pepparkakastryffeln.
6. Sikta över kakaopulver före servering.
(Y)
Tack åh Tack...:D