Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mat och vin

  • 8 augusti 2000

    Det är lätt hänt att man bara kper sådant man druckit förrut och sådant man känner igen, men vad ska man egentligen tänka på när man väljer vin till maten?

  • 8 augusti 2000

    En något förlegad regel säger att vitt vin skall kombineras med vita fiskar och ljust kött och röda viner med mörkt kött och röda fiskar. Regeln håller mångagånger men tar faktiskt inte hänsyn till hur råvarorna är tillagade och vad som är det dominanta inslaget i maträtten.Utgå alltså från matens smakrikedom och den dominerande smaken i maten när du väljer vin. Ju kraftigare och smakrikare mat desto fylligare och smakrikare vin. Syrliga maträtter mildrar vinets syra.Finns det sötma i maten mildras vinets syra, beska och strävhet, samtidigt som vinet upplevs torrare. Sen är det en smaksak om du vill att vinet skall harmoniera eller kontrastera med maten. Du bör också tänka på att uppnå en balans mellan maten och vinet, varken maten eller vinet får ta överhanden.Jag har tidigare nämnt vad som inte passar med vin. Lök i alla former (inte rå), svamp, lagrad hårdost passar extra bra./Red.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.