Äggost är en bohusländsk landskapsrätt, en variant på ostkaka som får skära sig. Den finns i ett otal versioner, här är den smaksatt med vanilj.
Instruktioner
- Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Lägg fröna i en skål och blanda ner råsocker och vaniljsocker. Använd fingrarna för att fördela fröna ordentligt.
- Hetta upp mjölken i en gryta tills mjölken börjar sjuda. Blanda under tiden ägg, gräddfil, vispgrädde och socker i en skål. Ta mjölken från plattan och rör ner äggblandningen.
- Värm ägg- och mjölkblandningen under omrörning - den bränner lätt vid och får inte koka utan ska bli ca 90 grader. Kontrollera temperaturen med en stektermometer. Vid 90 grader skär sig ostmassan och blir kornig. Ta då bort den från värmen. Låt den stå och dra cirka 5 minuter och rör lite då och då utan att röra sönder massan.
- Häll ostmassan i ett durkslag eller ta upp den med en hålslev. Varva ostmassa och vaniljblandning i en äggostform eller i ett durkslag som klätts med en ren kökshandduk. Låt vasslen rinna av minst 4-5 timmar. Stjälp upp äggosten på ett fat och servera med sylt och grädde.
Publicerat den
16 september 2012
Liknande recept
Skriv kommentar