Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äggost från Tjörn

 
  • Serverar: 10-12 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Detta recept på äggost ger en väldigt krämig och lätt ost. Jag har haft problem med att få denna ost att flocka sig, moderna mejeriprodukter är gjorda för att inte skära sig, men nu tror jag att jag har hittat ett recept som ger den rätta gammeldags konsistensen.

Ingredienser

Instruktioner

Vispa ihop äggen noga och blanda med gräddfilen och filmjölken. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och värm till 37 grader. Häll i ägg och mjölkblandningen under omrörning. Värm sakta under omrörning till dessa att den skär sig. Normalt sett tar detta ca 1,5-2 timmar, så ta med en god bok att läsa medan du rör om. Sluta omröringen när blandningen börjar skära sig (vid ca 91-93 grader). Lägg på ett lock och dra av kastrullen från värmen. Låt sedan kastrullen stå en kvart/halvtimme så att flockningen kan ske i lugn och ro. Använd sedan hålslev och ös upp flockarna i en äggostform varvat med strösocker. Låt formen stå på avrinning i kylen över natten innan den serveras. Servera osten med bär eller sylt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.