Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äkta pepparrotskött

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Det här är tacksam mat att laga till och bjuda på! Kanske inte så vanligt längre tyvärr, den traditionella husmanskosten försvinner allt mer från lunchrestaurangernas menyer. Det som gör receptet till ”äkta” är att en rejäl bit pepparrot får koka tillsammans med köttet. Pepparrotskött skall serveras med kokta och smörsvängda morötter, kokt mjölig potatis och en krämigt god sås gjord på den underbara buljongen man får på köpet vid kokningen av köttet. Spara det som blir över till en soppa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa köttet från onödigt fett och hinnor, lägg det i en gryta och spola på kallt vatten så att det täcker väl.
  2. Koka upp och när det bildats skum ta av grytan och häll bort allt vatten och skum, spola köttet under kallt vatten och gör grytan ren, upprepa denna procedur ytterligare en gång.
  3. Skala rotsakerna, löken och pepparroten, dela dem i mindre bitar, lägg dem i botten på grytan med köttet ovanpå, häll på 2 ½ liter vatten och salta. Koka upp och skumma om det behövs, tillsätt kryddorna. Låt köttet småkoka eller sjuda tills det är riktigt mört.
  4. Smält smöret och låt mjölet fräsa med en stund utan att det tar färg.
  5. Späd med buljongen och grädden, såsen skall vara ganska tjock och krämig, smaka av med salt och nymald vitpeppar. Riv pepparroten så nära in på serveringen som möjligt för att få ut så mycket smak som möjligt, blanda ner den i såsen och servera genast. Pepparrot tappar snabbt sin smak om den får stå riven ett tag.
  6. Lägg upp köttet tillsammans med morötterna på ett serveringsfat, strö lite riven pepparrot över köttet, servera en grönsallad som tillbehör.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • lillawe 7 januari 2010

    Hejsan och god fortsättning! Vad det lät gott, ska göra det under helgen. Återkommer med en kommentar.

  • avorp 14 februari 2010

    tack för en underbart god middag påminner om unga dagar

  • Zyrsan 26 januari 2014

    Denna rätt gjorde succe' när vi hade den "äldre" generationen på söndagsmiddag. Jag använde mig av kalvstek som verkligen blev mör och fin.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.