Saftigt goda järpar som serveras med krämig potatispuré och mustig sås. Höstligare kan det inte bli.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda färsen med ägg, äggula, crème fraiche, finhackad smörfräst schalottenlök och smulad svamp. Rör ner lingon och krydda med salt och peppar.
- Stek ett litet prov och smaka av. Forma 12 järpar och linda en baconskiva runt varje järpe.
Lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen i ca 15 minuter.
- Sås:
Skär lök och morot i mindre bitar. Bryn dem i smör. Klicka ner tomatpuré och strö över sockret. Fräs i någon minut. Slå på rödvin och buljong.
Koka upp och tillsätt kryddorna. Reducera i ca 30 minuter.
- Sila av och koka upp såsen. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Blanka ev av med en klick smör. Rör ner fräst svamp och lingon i såsen.
- Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt ånga av.
- Värm mjölk, grädde och smör i en kastrull. Pressa potatisen och blanda i mjölkblandningen, lite i taget under omrörning till en luftig puré.
Smaka av med salt och peppar och ev socker.
- Servera järparna på varma tallrikar med såsen, potatispurén och lättkokt broccoli.
Publicerat den
9 oktober 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Oj vad gott! En klar femma! Börja med såsen och sedan potatisen dock. Köttet är ju klart på 15 min i ugnen men såsen ska reduceras i 30 minuter. Kan man ju komma på själv om man läser noga men det gjorde inte jag...