Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Älgfilé med kanel- och vinbärssås samt rotfruktskaka

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Underbart mör filé med häftiga viltsmaker kombineras med en mörkröd sås på vin och svarta vinbär som får ett friskt och fräscht inslag av körsbär. En krämig, soligt gul rotfruktskaka fullbordar denna festrätt. Balansen mellan sött, syrligt och kryddstarkt gör denna oemotståndlig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med vilt-rubben. Stöt enbären i en mortel och blanda med resten av ingredienserna till rubben samt 1 msk salt och 2 tsk peppar. Ställ åt sidan.
  2. Sås: Koka upp vatten, fond, vin, vinbär, kanelstång, timjan och enbär. Låt koka ihop så att ca 4 dl återstår, tillsätt socker. Koka upp och sila av såsen. Red med maizena utrörd i lite vatten, sjud ca 2 minuter.
  3. Rotfruktskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka vitlöken, koka upp grädden med vitlöken.. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Blanda dem med grädden, krydda med 2½ tsk salt och 1 krm peppar. Koka upp. Häll i en smord ugnssäker form och ställ mitt i ugnen 45-60 minuter.
  4. Älgfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet. Skär filén i ca 5 cm tjocka skivor. Rulla köttet i vilt-rubben och bryn runtom i en stekpanna i 2 msk olja. Lägg i en ugnssäker form, sätt in en kötttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen 20-25 minuter, tills köttets innertemperatur är 60 grader. Ta ut och låt vila ca 15 minuter inlindad i smörpapper.
  5. Skär svampen i bitar/skivor, fräs den i 1 msk smör några minuter, salta peppra. Värm såsen, rör ner 2 msk smör och ev hackade körsbär. Skär köttet i skivor och servera med rotfruktskakan, svamp, sås och haricots verts.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.