Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Älgstek i gryta

En älgstek som fått puttra länge i en gryta med smak av skogens alla skatter, kan det bli mycket bättre än så? Det är den perfekta maten att avnjuta på hösten då man mest vill hålla sig inomhus och äta varma och mustiga anrättningar ackompanjerade av ett glas rött. Och på tal om rödvin – att göra en älgstek i gryta med rödvin är en smaksensation utöver det vanliga. En klassisk sås till älgstek i gryta är en med kantareller, vilka framhäver viltsmaken i älgköttet och tar smaklökarna på en upptäcktsfärd genom skog och natur. Såsen görs med fördel på skyn som du får över i grytan när älgsteken är färdig. Medan köttet får vila i aluminiumfolie fixas kantarellsåsen i ett kick!


Bryn steken runt om. Skala äpplena och löken. Hacka mycket grovt och lägg ner dem i grytan. Salta och peppra och pudra över med curry. Tillsätt vattnet och buljongtärningen. På med locket. När äpplen...

1 h
4
2

Skiva älgsteken i skivmaskin mycket tunnt, strimmla sedan skivorna. Riv dom färska kantarellerna på längden. Hacka löken fint. Stek sedan lök, skav och kantareller. Tillsätt sedan kryddorna. Slå...

4-6
1

Halvtina köttet om det är fryst. Skala lök, morötter och rotselleri och skär i bitar. Bryn det sen i en gryta med lite av smöret, ta upp och lägg åt sidan. Bryn därefter köttet runt om i resten av sm...

4-6

Blanda kryddorna och gnid in i steken. Bryn steken i margarinet så steken får fin färg och fyll på därefter med 2 dl vatten + vitlöksklyftorna och bräsera steken färdigt på låg värme (2-3). Tag ur ste...

1 h 30 min
4-6
2

Lägg allt i en gryta och låt det koka upp Lägg i steken, koka 45 minuter Vänd steken och koka ytterligare 45 minuter Skäres i tunna skivor. Servera potatis o sallad till....

1 h 30 min
2

Sätt ugnen på 150ºC. Bryn köttet i rikligt med smör, salta och peppra. Lägg köttet i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan mitt i ugnen. Stek till köttets innertemperatur är 55-60ºC. När det ä...


Bryn köttet, salta och peppra och lägg över i en gryta. Hacka vitlök, skär lök och paprika i mindre bitar. Skala och skär moroten i mindre bitar. Tillsätt alla andra ingredienser och låt stå oc...

4

Börja med att blanda salt, peppar, ingefära, rosmarin o salvia (stöt örtkryddorna först i en mortel). Gnid in det putsade köttet med kryddblandningen. Bryn köttet i en gryta med smör, ringla lite s...

1 h 45 min
4

Skala löken och skär den i mindre bitar. Lägg lök och lagerblad i en glasskål. Lägg älgsteken ovanpå och häll över vin och olivolja. Täck över med plastfolie och låt steken marinera ca 1 dygn i kylskå...

6-8

Gnid in skviorna med salt och krossade enbär. Värm oljan och smöret i en tjockbottnad gryta tills det börjar bli brun. Lägg i skivorna och stek 1 minut på varje sida, eller efter smak. Tryc...

10 min
4

Bind upp steken till en jämn form och bryn i stekgryta med lite smör, cirka 15 minuter. Tillsätt grönsakerna skurna i 2 cm bitar och kryddorna mot slutet och låt dem bryna med. Fyll på med 1 dl bu...

4

Skala och hacka lök och vitlök grovt. Blanda löken, vitt vin, vinäger och lagerblad i en plastpåse. Lägg köttet och låt det marinera 12 - 24 timmar i kylskåpet. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp köt...

1 d
8

Lägg den frysta ren eller älgsteken i en form och sätt in i ugnen på 100 grader. Låt den stå inne i 5 timmar. Koka upp buljongen, vatten med kryddor, lök och kryddgrönt. Lägg steken i den kokande...

5 h
6-8
5

Stek grytbitarna. Lägg över i en gryta. Häll i alla ingredienser. Låt koka tills köttet är mört 1 ½ timme cirka. Plocka upp enbären och red av såsen. Servera med ris eller pressad potatis och gr...

4-5
5

Lägg köttet djupfryst i en gryta. Blanda ner alla övriga ingredienser utom grädden och låt puttra i en gryta med lock i 2-3 timmar, ju längre tid desto mörare blir köttet. Sila sedan skyn och spä...

3 h
4
4

Skär köttet i stora kuber. Bryn och salta och peppra efter smak. Lägg i gryta. Häll över vattnet, sätt på locket och koka 45 minuter. Tillsätt skivad lök och morötter i slantar samt knaperstekt bacon...

5

Skär pumpa utan kärnor i 3-4 mm tjocka skivor. Blanda samman allt till frityrsmeten, men rör inte längre än nödvändigt, för då blir frityrsmeten seg. Smeten skall ha samma konsistent som en tjock pa...

4

Hackar morötter och paprika i ganska stora bitar. Gnid in steken i flingsalt, svartpeppar och cayennepeppar tillsammans med viltkryddan. Bryn den runt om i en ugnsfast gryta tillsammans med löke...

1 h
8

Hetta upp en stekpanna och bryn älgsteken runtom i smör. Lägg därefter steken i en stekgryta. Skala löken och skär i klyftor. Skala moroten och skär i mindre bitar. Lägg ner lök och morot i grytan, kr...

4

Skär upp älgköttet i tunna skivor. Strimla löken i tunna skivor och stek den gyllenbrun, lägg den stekta löken i botten på gallret i tryckkokaren. Stek köttskivorna och salta på båda sidor, lägg öve...

1 h
4-6

Skär köttet tvärs över fibrerna i rejäla kuber eller strimlor. Bryn köttet i en stekpanna i två omgångar. Lägg i den finhackade löken och de skivade morötterna. Flytta över blandningen till en stor...

6

Strimla filén, skär baconet i smala bitar och hacka rödlöken smått. Fräs upp filén i smör och lägg den sen på en tallrik. Fräs sen bacon och sist löken i baconfettet. Blanda ihop allt strö lite m...

4
129

Putsa och skiva köttet. Bryn det på båda sidor i en stekpanna med smör och lägg över det i en gryta. Salta och peppra köttet. Strimla bacon och skiva purjolöken. Fräs bacon och purjolök tills baco...

4
35

Börja med att ta upp päronen ur burken, spara spadet till sås. Låt päronen rinna av på en bit hushållspapper. Strimla kycklingen. Hacka paprikan i bitar. Skölj och skiva purjolöken. Öppna även champin...

1 h 45 min
6-8
15

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.