Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppel- och päronkompott med kanel

(1 kommentar)  
Äppel- och päronkompott med kanel Äppel- och päronkompott med kanel
  • Serverar: 1-2 portioner
  • Tid: 15 minuter
Skriv ut

En enkel, snabb och mumsig efterrätt för den som vill ha det lyxigt utan att lägga ner för mycket tid och pengar. Mascarponen gör krämen fyllig och mjuk, men kan uteslutas - dubbla istället mängden lätt crème fraiche.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med fruktkompotten. Skala frukten (använd gärna mjukare päron och äppelsorter) och lägg bitarna tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka upp och lägg på lock. Rör runt i fruktblandningen under tiden som du gör i ordning krämen, kompotten är färdig då fruktbitarna är mjuka och det mesta av vätskan har försvunnit. Kom ihåg att ju fler frukter du använder, desto längre tid kommer det att ta.
  2. Blanda ihop crème fraiche och mascarponeosten till en jämn blandning. Tillsätt citronsaften och sikta ner florsockret, så att krämen blir jämn och len. Smaka av, så att den blir lagom söt efter er smak. Tillsätt sedan kanelen och kardemumman, men i små mängder. Jag använder upp till 4 teskedar kanel och 1 1/2 tesked kardemumma till den här rätten, men det är upp till varje persons smak.
  3. Lägg upp kompotten i ett glas eller på en tallrik, klicka på sen lena krämen och servera ljummen. Låt väl smaka!
  4. Denna rätt kan bli riktigt smal, om ni väljer att ta mini i stället för lätt crème fraiche och mascarpone, samt utesluter sockret i kompotten (fungerar mycket bra då frukten är söt i sig) och halverar mängden florsocker i krämen.
  5. Fungerar också perfekt som buffé-rätt, då kompotten enkelt kan mångdubblas och läggas i glas för en snabb framdukning till glada gäster.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • henwo 27 februari 2013

    Väldigt smaskigt! Den var lite väl söt för min smak i orginal, så jag tar mindre florsocker. Men gör som författaren och smaka er fram!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.