Äppelfördegen gör bullarna extra saftiga och hållbara. Ur "Min Äppelbok" av Elisabeth Johansson.
Ingredienser
Instruktioner
Rör ihop ingredienserna till fördegen i en skål, täck med plastfolie och låt stå svalt 4 timmar.
Värm mjölken till vetedegen till 37°. Smula ned jästen i en stor bunke, rör ut med mjölken och tillsätt sedan smör, socker, kardemumma, salt och fördeg. Blanda ihop och tillsätt mjölet, litet i taget, och arbeta degen smidig 5-10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Rör ihop samtliga ingredienser och sätt ugnen på 225°.
Dela degen i två bitar, knåda litet lätt och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 50x30 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär upp i snäckor eller vik ihop rektangeln från långsidan, skär upp i remsor och snurra ihop till knutar. Lägg bitarna i bullformar på plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och ev pecannötter och grädda 10-12 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.