Man bör helst köpa syrliga, pektinrika äpplen.
Vill det inte gelea sig kan du köpa pektin och tillsätta.
Instruktioner
- Skölj äpplena och skär bort skadade delar. Skär i bitar och ta bort skaft och blomfnas.
- Lägg äpplena i en gryta och slå på vattnet. Koka upp och koka sakta under lock ca 20 minuter. Låt rinna genom silduk drygt 1 timma.
- Mät upp saften och häll tillbaka i grytan. Tillsätt socker och koka sakta utan att röra om 10 minuter utan lock. Pröva saftens förmåga att gelea sig med en träsked som doppas i saften. Dröjer dropparna kvar på skeden är geléet klart.
- Skumma och häll upp på geléglas. Låt kallna innan du paraffinerar och sätter på lock.
Det blir ca 4½ dl.
Publicerat den
4 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar