Kall mjölk och kallt smör förlänger jästiden men det gör så att gömmorna blir extra frasiga och goda.
Instruktioner
- Ställ ut pappersformar på en plåt. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i mjölken.
- Rör ner mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna.
- Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma. Jäs under bakduk 1–1 1/2 tim.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering.
Publicerat den
11 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar