Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka från Åmål

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Äppelkaka från Åmål är ett slags toscaäpplen som görs på ugnsstekta äppelklyftor och får smak av mandel. Rätten görs gärna av landskapsäpplet "Oranie" som är svagt syrligt och aromatiskt och passar ypperligt till desserter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skålla mandeln i kokande vatten. Skala och hacka den.
  3. Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg äpplena i en smörad ugnssäker form (ca 20x30 cm). Ställ in formen i ugnen i ca 5-10 minuter (tills äpplena har mjuknat).
  4. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl, mjölk, hackad sötmandeln, och strösocker. Häll smeten över äpplena och grädda kakan i ca 20 minuter (tills den har fått lite färg).
  5. Servera kakan ljummen med vispad grädde.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Daliaflicka 18 april 2010

    Det roliga är att jag är själv uppvuxen i Åmål och varken jag eller någon från stan som jag frågat har någonsin hört talas om det här receptet, eller åtminstone inte att det ska vara något speciellt typiskt för staden. Men är det det så är det väl värt att vara stolt över - verkligen jättegott!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.