Sonjas har smaksatt sin äppelkaka med citron och kardemumma.
Instruktioner
- Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sekunder till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
- Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
- Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
- Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.
Publicerat den
5 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Super god, en ny favorit