Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka med mandel

 
  • Serverar: 15 portioner
Skriv ut

Det går åt många äggulor, men det är kakan värd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200º.
  2. Blanda bitar av skalade äpplen med 1 dl calvados eller juice och låt dra 1 timme.
  3. Blanda mjöl, socker, salt och citronskal i matberedare. Smula ner smöret. Rör ner gulorna. Tillsätt calvados eller vatten och arbeta fort samman till en smidig deg. Packa in den i plast och låt vila 30 minuter i kylskåp.
  4. Kavla ut degen till en platta något större än en långpanna på 40 x 25 centimeter. Rulla upp plattan på kaveln och rulla av det i långpannan så att degen går lite uppåt kanten. Pricka degen med en gaffel för att hindra bottnen att blåsa upp. Förgrädda på nedre falsen i cirka 10 minuter.
  5. Fyllning: Låt äppelbitarna droppa av och spara vätskan. Fördela äppelbitarna över kakbottnen. Strö hälften av sockret över äpplena. Sätt in formen på nedre falsen och grädda i 200 grader 10 minuter.
  6. Vispa ihop gulor med créme fraiche, resten av sockret samt vätskan från äpplena till en smet. Ringla den över äpplena i kakbottnen. Strö på mandel.
  7. Fortsätt att grädda på nedre falsen ungefär 20 minuter tills äpplena är mjuka och smeten stannat. Låt svalna i formen. Servera kakan knappt ljummen till dessert eller som kaffekaka.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.