Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelmos med sting i

 
  • Serverar: 3 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Hemlagat, välkryddat äppelmos gjort på syrliga äpplen är en verklig delikatess. Äppelmoset har smaksatts med bla saft och skal av en citron, kanelstång och en skvätt calvados. Häll moset i en glasburk och dekorera locket med en liten duk som knyts fast med bast. Moset passar bra till stekt anka eller gås. Det passar också som pålägg på smörgåsen, till yoghurt och pannkakor. Eller varför inte bjuda på en dessert på äppelmos!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj och dela syrliga äpplen i 4 klyftor. Skär bort skadade partier och kärnhus.
  2. Lägg äppelklyftorna i en kastrull och tillsätt färskpressad citronsaft, citronskal, strösocker, kanelstång och vaniljstång.
  3. Tillsätt torrt, vitt vin och vatten. Låt äpplena koka på svag värme tills de blivit mjuka. Ta bort citronskalet, kanelstången och vaniljstången. Lös först upp natriumbensoat i en liten klick mos. Rör sedan ner blandningen i äppelmoset.
  4. Passera äpplena genom en sil och smaka av äppelmoset med calvados.
  5. Häll moset i glasburkar. Förslut burkarna och sterilisera dem 30 min i 100° vatten eller frys in moset i frysförpackningar.
  6. Tips De flesta ingredienserna till detta goda äppelmos köper du på torget eller i livsmedelsaffärer. Har du tillgång till egna äpplen så bör du inte missa tillfället att ta vara på frukten. Vanilj- och kanelstången ger tillsammans med torrt, vitt vin och calvados äppelmoset en smak som gör det njutbart även till dessert och tårtor. Gör ett litet snitt längs hela vaniljstången så får du fram extra mycket av den goda aromen.
  7. Konservering och förvaring: Moset kan frysas in eller konserveras genom sterilisering. Att konservera kräver noggrann hygien vid hantering av ingredienser och tillbehör samt rena burkar med tättslutande lock. Burkar, lock och redskap bör sköljas i kokhett vatten med en tillsats av 1 msk natriumbensoat per 5 dl vatten. För en hållbar produkt bör natriumbensoat även tillsättas i moset. Konserverat äppelmos ska förvaras svalt och mörkt. En öppnad burk förvaras i kylskåp och konsumeras inom ett par veckor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.