Mandelmassefyllningen är spetsad med en aning Calvados, ett äppelbrännvin, men det går lika bra med koncentrerad äppelsaft.
Instruktioner
- Arbeta ihop degen till pajskalet, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform eller springform, nagga och kyl i minst 30 minuter. Grädda pajskalet i 175º i 10 - 13 minuter.
- Gör under tiden fyllningen. Fortsätt att använda matberedaren.
- Dela mandelmassa och smör i mindre bitar och blanda väl. Tillsätt ägg, potatismjöl och Calvados eller äppelsaft. Kör tills fyllningen är slät och utan klumpar.
- Blanda äppelskivorna med strösocker och kardemumma.
- Häll fyllningen i pajskalet och lägg äppelskivorna i ett fint mönster ovanpå. Toppa med hela valnötter.
- Grädda i 175º i ca 30 minuter tills fyllningen stannat och fått ljusbrun färg.
- Blanda alla ingredienser till kardemummagrädden och mjukvispa.
- God ljummen eller kall. Gott att variera med päron, färska eller väl avrunna konserverade.
Publicerat den
12 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar