Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelsmör

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Trots namnet har det här äppelmoset inget med smör att göra annat än konsistensen. Det används som pålägg på frukostfrallan, kakfyllning, tillbehör till fläskkött och annat. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Det ska också tilläggas att det inte går att jämföra äppelsmör med vårt svenska äppelmos, det är helt olika saker. För diabetiker: Man kan byta ut sockret mot stevia strö.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Tvätta äpplena noga och kvarta dem utan att varken skala eller kärna ur dem (mycket av smaken och pektinet finns i skal och kärnor), skär bort eventuellt brunt och stött fruktkött.
 2. Lägg äppelkvartarna i en stor gryta (minst 4-liters). Tillsätt vinägern och vattnet och låt koka upp. När det kokar så sänker du temperaturen tills det bara småputtrar i grytan. Låt puttra tills äpplena är mjuka, c:a 20 minuter. Ta av grytan från värmen.
 3. Sleva upp äppelmassan i en finmaskig sil (chinois eller annan fin sil) och passera massan ner i en bunke med hjälp av en mortelstöt eller en matsked så att den blir slät och fin. Kasta det som blir kvar i silen, det är bara kärnor och skalrester - det har gjort sitt och kan inte användas vidare. Mät upp äppelmassan och tillsätt 1 dl socker för varje dl äppelmassa och rör om väl så att sockret löses upp. Tillsätt lite (med betoning på "lite") salt, kryddorna, citronsaft och -cest. Smaka av och justera kryddningen om det skulle behövas.
 4. Kok upp - och nu ska du använda en vid tjockbottnad gryta eller plateau (sk "traktörpanna") som är stor nog att rymma massan. När det kokar sätter du ner värmen så att det bara småputtrar. Rör om hela tiden, t.ex. med en trägaffel el. liknande så att det inte tjocknar i botten på pannan och bränner vid. Låt puttra tills konsistensen är "smörig", dvs mjuk och len, ungefär som lös mjukost. Ju vidare panna du använder, desto fortare får du önskad konsistens eftersom vätskan avdunstar snabbare ju större ytan är. Färgen ska bli brun - mörkbrun efterhand som sockret karamelliseras.
 5. Den här satsen ger c:a 1½ liter så ha minst tre halvlitersburkar (diskade och steriliserade) redo. Ställ burkarna på en blötad och urvriden kökshandduk, så spricker de inte när du häller i det varma äppelsmöret. Sätt på locket direkt och skruva åt så att det blir vakuum i burkarna när det kallnar.

Kommentarer (2)

 • LenaK2 28 augusti 2010

  Jättegott recept, men jag drog ner på sockret. En ny upplevelse i mitt 52-åriga liv med mycket saftande och syltande//Hälsning Lena Kahn

 • sikaal 3 oktober 2010

  Jättegott! Kladdigt och tar lång tid, men ett underbart tillbehör till alla sorter kött (och till ost). Nästa gång kommer jag att dra ner på vattnet, så jag inte behövet reducera så mycket! Rekommenderas! Lena

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.