2 poäng portionen/äppelsorbet
1½ poäng / chokladbiscotti
OBS!!
Om man inte vill ha eller har calvados kan man byta mot 2 msk koncentrerad äppeljuice.
Instruktioner
- Äppelsorbet: skala och kärna ur äpplena.
SKär dem i klyftor. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv.
- Häll vinet, sockret, citronsaften, vattnet och vaniljfröna i en kastrull. Värm och rör tills sockret löst sig. Lägg i äppelklyftorna.
Sjud under lock i 5 minuter tills äpplet mjuknat.
- Rör ner calvadosen eller äppeljuicen.
Ta från värmen och mixa till puré med stavmixer.
- Låt kallna och ställ in i frysen. Rör gärna i den då och då under infrysningen.
- Garnera med en torkad äppelskiva. Servera med choklad biscotti.
- Chokladbiscotti: Sätt ugnen på 175 grader.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret vitt och poröst.
Vispa vitorna med elvisp till hårt skum.
Vänd ner i ägguleblandningen.
- Hacka mandeln och chokladen.
Blanda ner citronskalet, bittermandeloljan, mandeln och chokladen.
- Blanda mjölet och bakpulvret och sikta det över äggblandningen. Rör ihop till en smidig deg.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och rulla ut den till 2 st lite tillplattade längder.
Lägg på en bakpappersklädd plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills de fått fin färg.
Låt längderna svalna på galler och skär dem sedan i sneda skivor.
- Lägg kakorna glest att kallna.
Publicerat den
22 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar