Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelsymfoni

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En lyxig dessert med klassisk tarte, sorbet, sabayon och chips av äpple.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Chips: Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp socker och vatten och låt kallna. Skiva äpplet så tunt som möjligt, gärna med mandolin. Lägg äggelskivorna i sockerlagen ca 5 minuter.
  2. Lägg äppelchipsen på en bakpappersklädd plåt. Torka dem mitt i ugnen ca 2 timmar. Ta ut chipsen och höj temperaturen till 200 grader.
  3. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp socker, honung, citronsaft och vatten. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i lagen. Låt kallna. Kärna ur och tärna äpplena. Mixa dem med sockerlagen med mixerstav eller i matberedare. Frys smeten i glassmaskin.
  4. Tarte: Halvtina och kavla ut smördegen till en platta, ca 10x20 cm. Lägg plattan på en bakpappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Ta ut smördegsplattan från ugnen och låt svalna. Vänd plattan och bred på färskosten. Lägg på äppelskivor och strö på sockret. Hyvla över smöret och grädda ytterligare ca 10 minuter.
  6. Sabayon: Koka upp en kastrull med vatten. Blanda äggula, socker, cider och ½ msk calvados i en bunke. Sätt bunken över det kokande vattnet och vispa hela tiden till en skummig sabayon. Tillsätt resten av calvadosen.
  7. Servera äppeltarten med sorbet, äppelchips och nylagad sabayon.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.