Hösttårta. Calvados och kanel smaksätter den här härliga frukttårtan med äpplen och valnötter.
Instruktioner
- Blanda samman mjöl, salt och socker på en arbetsyta.
- Gör en grop i mitten, strö bitar av smöret runt gropen och lägg äggulorna i gropen.
- Använd en vass kniv och hacka smöret och ägget i mjölblandningen tills det blir en grov deg. Använd sen händerna för att knåda till en jämn deg. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie och ställ i kylskåp i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form, 26 cm i diameter med smör.
- Kavla ut degen på mjölad arbetsyta och kavla den rund så att den passar i formen. Tryck ut degen i formen och nagga den med en gaffel.
- Tvätta och skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär dem i fina skivor. Placera hälften av äppelbitarna i en skål med lite vatten och hälften av citronsaften.
- Placera den andra hälften av äppelbitarna i en kastrull med socker, 75 g smör och calvados.
Låt sjuda försiktigt i 10 minuter under omrörning. Mixa till en slät puré med stavmixer. Ta bort äppelmoset från värmen.
- Mjuka upp russinen i varmt vatten ca 5 minuter.
Ta bort äppelklyftorna från vattnet och värm en kort stund i en kastrull med resterande citronsaft, socker, smör och kanel. Låt svalna. Skivorna ska inte bli för mjuka!
- Bred ut äppelmoset på degen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster på toppen. Grädda i förvärmd ugn i 25 minuter tills de är gyllenbruna.
5 minuter innan tårtan är färdig gräddad, strö över hackade valnötter och russin över den.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen. Servera sen tårtan på ett tårtfat.
Publicerat den
13 september 2011
Liknande recept
Skriv kommentar