Ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke.
Instruktioner
- Botten:
Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa i en matberedare eller med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kyl i minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och grädda långt ner i ugnen i ca 12 minuter.
- Fyllning:
Blanda smör, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på äppelskivorna. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat.
- Toscatäcke:
Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8-10 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
- Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Publicerat den
8 oktober 2015
Liknande recept
Skriv kommentar