Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppeltoscakaka

 
Skriv ut

Farligt gott, gudagott, en oförglömlig kaka. Barnen ska bara ha den då de kommer hem. Äppeltoscakakan kan man lätt uppgradera från kaffekaka till dessert genom att servera en äppelkompott med citrussmak och en lättsötad fluffig vaniljsås till. Försök hitta ekologiska äpplen i affären, de brukar smaka klart bättre även vid lågsäsong.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en 24 cm springform. Smält smöret och ställ åt sidan. Skala och dela äpplena i ganska små bitar. Vispa ägg och socker fluffigt och blanda försiktigt ner mjölet blandat med bakpulver och vanilj samt smör och mjölk. Häll smeten i springformen och strö över äppelbitarna. Dofta eventuellt en aning kanel över äpplena om du gillar det. Grädda kakan i ca 25 minuter.
  2. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en liten kastrull och låt sjuda upp. Ta ut kakan när den precis börjar stanna (annars sjunker toscasmeten till botten) och skeda över toscasmeten. Flytta upp kakan lite högre upp i ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter tills ytan är gyllenbrun och knäckig.
  3. För att göra en enkel äppelkompott blandas tärnade äpplen med socker och rivet skal och saft av en ekologisk citron i en liten kastrull. Låt sjuda försiktigt under lock tills äppelbitarna börjar mosa sig. Smaksätt ev kompotten med en liten skvätt calvados.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.