I Normandie växer det mycket äpplen på sluttningarna. Äpplena används till framställningen av fantastiskt goda drycker – och bakverk. Som dessa goda bullar.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills degen släpper bunkens kant. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen. Riv mandelmassan grovt. Rör matfettet smidigt. Tillsätt mandelmassan och farinsockret. Rör allt till en slät smet.
- Skala, kärna ur och riv äpplena på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Blanda äpplerivet med citronsaften så att det inte mörknar.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 30x40 cm.
- Bred smörblandningen på degen. Fördela äpplerivet ovanpå. Rulla ihop plattorna från långsidan. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
- Lägg degbitarna på bakpappersklädda plåtar med snittytan nedåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö lite farin ovanpå. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler.
Publicerat den
23 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar