Passar perfekt på festen likaväl som på middagsbjudningen med svärföräldrarna.
Instruktioner
- Koka de orensade bären i 4 dl vatten i ca 15 min. Sila saften och koka upp den igen med sockret. Vispa gulorna i en skål, och häll i hälften av den varma bärlagen under vispning. Sjud ägg- och bärblandningen i en kastrull under fortsatt vispning, på svag värme till dess den tjocknar.
- Häll den tjocka krämen i en skål och fortsätt vispa till dess den svalnat. Vispa grädden tjock och blanda den med den avsvalnade krämen. Smaka av med vaniljsockret. Häll blandningen i en låg form, gärna en veckad, och ställ den i frysen i ca två timmar.
- Saftsås:
Avred resten av bärlagen med 2 tsk potatismjöl utrört i litet vatten och låt koka upp. Såsen skall vara simmig.
- Dekorera den frysta parfaiten med citronmeliss eller späda björklöv (efter tillgång) och servera den varma saftsåsen separat.
- TIPS: I stället för enbart åkerbär kan man ta 2/3 åkerbär och 1/3 hallon. Lägg gladpack i formen så lossnar den lättare. Formen får inte vara för full.
Publicerat den
25 januari 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Älskar Åkerbär.Hade gärna lagat denna parfait,men Åkerbär är inget man hittar i affärerna här i Uppsala,tyvärr :-(
Har du frågat i affären? Ofta tar de hem om man beställer.