- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 dagar
Skriv ut
Maltsirap säljs på burk à 300 ml i hälsokostbutiker
Instruktioner
- Dag 1: Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 12 dl rågmjöl i hushållsassistent till en lös deg. Eller rör samman i en stor degbunke. Strö resten av rågmjölet över degen. Täck med dubbla handdukar och ställ degen i rumstemperatur 1 dygn.
- Dag 2: Rör ut jästen i lte ljummet vatten. Knåda in den i degen tillsammans med grahamsmjölet till en lagom tjock deg. Ställ att jäsa under bakduk 6-8 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Strö rikligt med grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i fyra bitar och baka ut till tallriksstora kakor ca 3 cm tjocka. Låt kakorna jäsa på bakplåtspapper under bakduk 1-1½ timme. Blanda kaffe och sirap. Grädda bröden (2 åt gången) 10 min i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och pensla med kaffe/sirapen. Grädda ytterligare 10 min och pensla på nytt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Slå in alla fyra bröden i aluminiumfolie och efterbaka dem 3 timmar mitt i ugnen. Stäng av värmen men låt bröden ligga kvar tills ugnen är kall. Låt sedan bröden ligga kvar i folien 2 dagar för att mogna.
- Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut!
Publicerat den
5 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Roligt att du satte ut detta recept, jag har letat som en besatt efter malt.. Tack för receptet och för upplysningen var man kan köpa malt..Skall baka dem så snart som möjligt. Tack igen! ha en bra dag. Eva
Tack för receptet
Hur mycket farinsocker skall det vara? 1½ vad då? (vilken enhet?)