Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Åländskt svartbröd

 
Skriv ut

Gott bröd

Ingredienser

Instruktioner

  1. DAG ett: Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 1 ½ kg rågmjöl i hushållsassistenten till en lös deg. Strö resten av rågmjölet över degen. Täck med dubbla handdukar och ställ degen i rumstemperatur i ett dygn. DAG två: Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Knåda in den i degen tillsammans med nästan allt grahamsmjölet till en lagom tjock deg. Ställ att jäsa under bakduk 6-8 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Strö rikligt med grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i fyra bitar o. baka ut till tallrikstora kakor, ca 3 cm tjocka. Låt kakorna jäsa på bakplåtspapper under bakduk 1-1 ½ timma. Blanda kaffe och sirap. Grädda bröden (två åt gången) i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Tag ut och pensla med kaffe/sirapen. Grädda ytterligare 10 minuter och pensla på nytt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Slå in bröden i aluminiumfolie och efterbaka dem i tre timmar mitt i ugnen. Stäng av värmen, men låt bröden ligga kvar tills ugnen är kall. Låt sedan bröden ligga kvar i folien i två dagar för att mogna.
  2. Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.