Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Alexanderbakelse

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Denna bakelse skapades i början av 1800-talet när Alexander I skulle komma till Helsingfors på besök. Konditor Menn var den första som tillagade den.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör bottnarna. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke eller matberedare med riven isatt.
  2. Tillsätt smöret och finfördela det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund botten, ca 16 cm i diameter. Bottnarna bör vara så jämntjocka som möjligt.
  3. Lägg bottnarna på en bakpappersklädd plåt. Nagga bottnarna med en gaffel. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills de blivit ljusbruna. Låt dem sedan kallna.
  4. Bred hallonsylten över den ena bottnen, lägg sedan den andra bottnen ovanpå. Gör glasyren. Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten i en skål. Rör tills det blir en jämn glasyr.
  5. Bred glasyren över bakelsen. Garnera med tårtgelén. Spritsa tårtgelén i ringar på glasyren. Dra sedan med något spetsigt så att ett dekorativt mönster bildas. Börja i mitten och dra ut mot kanterna. Sätt ev en sockerdekoration i mitten.

Liknande recept

1 h 40 min
20-25
1

Kommentarer (1)

  • NicolinaZ 14 juli 2010

    Ser bra ut! Ska testas när mannen har födelsedag på söndag, för han har alltid älskat Aleksanderbakelser. Men här i Finland brukar de nog vara fyrkantiga rutor, så jag tror jag ska göra den så. Frågan är bara en hur stor form jag ska räkna med...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.