Smula ner jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm degvätskan till 37 grader. Blanda alla ingredienser ( utom lite mjöl till utbakning) och arbeta degen väl. Jäs degen under bakduk i 20 minuter. Arbeta upp degen i bunken och sedan på mjölat bakbord tills den är smidig. Rulla ut den till en längd och dela den i 12- 15 bitar. Rulla bitarna med kupad hand till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk 30-40 minuter. Pensla ev bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär locken, vispa grädden.
Fyllning1: Lägg antingen mandelmassa som en skiva eller riv och blanda den med grädde.
Fyllning 2: Ta ut inkråm med en gaffel, blanda det med mald mandel, florsocker och mjöl och lite grädde.
Fyll bullarna med fyllning 1 eller 2 och garnera med
vispgrädden- ev spritsad. Sikta florsocker över. Servera semlor till kaffe eller som hetvägg, dvs med varm mjölk och kanel
Degen kan också bakas ut till en Storsemla eller 2 kranssemlor
Storsemla
¾ av degen formats till en rund kaka ( ca 25 cm i diameter) på plåten, ¼ plattas ut till en mindre kaka ( 15 cm i diameter och läggs ovanpå.
Jäs storsemlan under duk 20-30 minuter och grädda den på nedersta falsen i 20-25 minuter.
Kransar
Dela degen och rulla ut 2 längder- fäst ihop dem till kransar. Jäs kransarna i 20-30 minuter och grädda dem på nedersta falsen i 15-20 minuter
Det måste väl vara mjölk i övre delen av receptet eftersom mjöl kommer längre ner?
Har inte provbakat dessa än!
kekke4621 februari 2012
Hej! Idag har jag bakat dina semlor blev goda.
Jag tig 2½ dl mjölk och blandade hjortronsaltet med mjölet.
Det blir en femma för dom. Kommer att göra dom igen :)
bra men enhet saknas på hjorthornssaltet
Det måste väl vara mjölk i övre delen av receptet eftersom mjöl kommer längre ner? Har inte provbakat dessa än!
Hej! Idag har jag bakat dina semlor blev goda. Jag tig 2½ dl mjölk och blandade hjortronsaltet med mjölet. Det blir en femma för dom. Kommer att göra dom igen :)