Instruktioner
1. Använder man färsk sparris skall den skalas med potatisskalare eller en vass kniv från toppen och nedåt, buntas och kokas i lättsaltat vatten på svag värme tills den blir mjuk.
Hur lång tid detta tar beror på kvaliteten och hur nyskördad den är. Beräkna 30-45 minuter. Burksparris värms försiktigt i sitt spad med lite extra vatten. Spadet slås sedan av.
2. Smält matfett till såsen på svag värme.
3. Vispa äggulorna och vattnet i en annan kastrull över sakta sjudande vattenbad tills blandningen tjoknar. Både smör och äggblandning skall ha ungefär samma tempratur och får inte vara för varma.
4. Ta båda kastrullerna av värmen. Slå det smälta fettet i en smal stråle ner i äggsmeten och rör kraftigt. Gör ett uppehåll då och då så att såsen inte skär sig.
5. Smaksätt såsen med vinäger, senap och finhackad gräslök.
6. Servera gräslöksåsen ljummen till den varma sparrisen. Såsen kan inte värmas men hållas varm i ljummet vattenbad.