Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ångbåtsbiff

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En skärgårdsvariant av gammaldags svensk biffstek med lök. Som är så god...För att laga den på klassiskt vis behövs en ångbåt och en varm plåt från ångpannan. Men en väl instekt gjutjärnspanna är en fullgod ersättning. Servera med nykokt potatis, gärna skalpotatis.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala löken och skär den i hela, inte alltför tunna ringar.
  2. Låt 1 msk smör bli nätt och jämnt ljusbrunt i en stekpanna. Stek löken på medelvärme ca 5 minuter tills den är glansig, ljusbrun, nätt och jämnt genomstekt och har spänsten kvar. Vänd ner 1 tsk salt och lägg över löken i en skål.
  3. Platta ut biffarna lätt med knytnäven, krydda med salt och vitpeppar.
  4. Låt 2 msk smör brynas i het stekpanna. Bryn biffarna ca 1 minut på varje sida om de ska vara rosa, ca 1½ minut om de ska bli genomstekta.
  5. Lägg upp biffarna på serveringsfat eller på fyra tallrikar. Slå bort det brända smöret.
  6. Låt ytterligare 1 msk smör bli gyllenbrunt på medelvärme. Lägg i löken och låt den bli genomvarm. Häll på ½ dl vatten och låt blandningen puttra några ögonblick. Häll lökskyn över biffarna.
  7. Servera med skalpotatis.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.