Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ångkokt sockerkakspudding – Steamed Sponge Pudding

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 40 minuter
Skriv ut

En mycket traditionell engelsk pudding. Receptet efterlystes i en tråd.

Ingredienser

Instruktioner

Formen skall vara rätt hög och rymma ungefär en liter. Smörj den med 40 g smör, strö på farin och ringla över sirapen. Rör smör och socker vitt, tillsätt äggen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det växelvis med mjölken. Lägg smeten i formen, lägg på en bit smörpapper och täck formen med folie. Den skall gå ner fyra fem centimeter runt kanten. Gör ett veck ovanpå så puddingen kan höja sig och bind ett snöre runt. Om formen har en kant binder man snöret under den, för ena snörändan under snöret på andra sidan och tillbaka så man får ett handtag. Klipp av överflödig folie. Fyll en gryta med vatten så det räcker halvvägs upp på puddingen. Koka i 1 ½ - 2 timmar under lock och fyll på med vatten efter behov. Använder man plastform bör den stå på ett tefat. Man kan variera puddingen och ha sylt, marmelad, lemon curd eller bara sirap i stället för kolasåsen. Själva puddingen kan också smaksättas med choklad, kaffe, citron eller apelsin. Gör vaniljsåsen strax innan serveringen för den skall ätas varm. Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull och värm under omrörning till den tjocknat, tillsätt vaniljsockret. Dra ett varv runt kanten av puddingen med en kniv och stjälp upp den.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.