Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ankbröst med apelsinsås och vinbräserad lök.

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Ankbröst säljs ofta i vakuumförpackning eller frysta i välsorterade matbutiker.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Anka: Sätt ugnen på 175 grader. Snitta fettkappan i ett rutmönster. Salta och bryn med fettkappan neråt 4-5 min tills den fått fin färg. Vänd och stek färdigt i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60 gradet. Håll brösten varma i folie. Spara stekspadet till såsen.
  2. Bräserad lök: Skala och skiva löken. Hetta upp oljan och fräs löken under omrörning, ca 5 min. Häll på vinet och tillsätt fänkålsfrön och socker. Smaka av med salt och peppar. Rör om väl och låt sedan löken sjuda på svag värme under lock, ca 10 min tills den mesta vätskan kokat in. Värm före servering.
  3. Sås: Finriv det gula skalet från 1 apelsin som sparas till servering. Pressa saften ur 2 apelsiner. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält och låt det bubbla vidare tills blandningen tar lite färg utan att bli bränd.
  4. Dra kastrullen från plattan. Blanda ner apelsinsaft, vitt vin, kalvfond och salt. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Strö i maizenaredning och låt koka upp. Tillsätt stekspadet från ankbrösten. Vispa i smöret.
  5. Mos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör i smör, grädde, mjölk och salt.
  6. Servera ankan i skivor med mos, lök och sås. Strö över det finrivna apelsinskalet.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • Anitapita 20 februari 2009

    Hej! Både jag och maken formligen älskar ankbröst, jag har inte hittat något bra recept ännu på apelsinsås - detta bara måste jag pröva! Tack!! Trevlig helg, önskar Anita i Västerås

  • jelena2 28 maj 2010

    För första gången i mitt liv så har jag lagat ankbröst och jag valde detta recept. Det blev supergott!!! Tusen tack!

  • svengelsk 30 mars 2012

    Mycket gott. Hade bara gul lök, men det blev gott ändå. Grädde i moset smakade väldigt lyxigt.

  • lena4 27 oktober 2012

    Använde mig av detta recept. Men hade andbröst. Blev en jättegod sås. Men lökröran va sådär, den kan jag utesluta.Kommer jag att göra igen.Betyget blir en 4.

  • bragmor 6 februari 2016

    Supergott! Uteslöt den vinbräserade löken. Såsen otroligt härlig. Vi var två personer - gjorde såsen enligt receptet. Inget blev kvar.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.