Såsen med sötsyrliga plommon blir lätt kryddig av ingefära och kanel. Passar väldigt bra till ankans smakrika kött. Briljera i köket med denna rätt!
Instruktioner
- Sås:
Skala löken. Skär lök och plommon i bitar (kärnorna kan vara kvar eftersom såsen ska silas) Fräs löken i 1 msk smör 1-2 minuter. Tillsätt plommon, råsocker, portvin, kalvfond och vatten.
- Skiva ingefäran. Lägg ner ingefära, kanelstång och peppar i såsen. Koka upp och sjud såsen ca 20 minuter. Sila. Värm såsen strax före serveringen och vispa ner 1 msk smör.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär palsternackorna i stavar. Skölj och halvera potatisen. Skala och halvera schalottenlöken. Blanda palsternackor, potatis, schalottenlök, 2 msk olivolja, 1 tsk salt, örter och peppar i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut potatisen och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Skär ett rutmönster på skinnsidan på ankbrösten. Krydda med salt, peppar och timjan. Stek ankbrösten på medelvärme med skinnsidan ner ca 8 minuter, vänd och stek andra sidan 2-3 minuter. Sätt in en termometer och stek klart mitt i ugnen till 68 grader. Låt vila 5 minuter.
- Fräs mangolden i 1 msk olivolja, tillsätt ½ tsk salt.
- Halvera eller skiva ankbrösten. Servera med sås, mangold och rostade rotfrukter.
Publicerat den
10 oktober 2013
Liknande recept
Skriv kommentar