Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ankbröst med sötpotatispurè och syrlig vinsås

 
  • Serverar: 2-4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Mat som går bra till både vardags och fest!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt.
  2. Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används.
  3. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt.
  4. Förbered också såsen. Hacka löken. Hetta upp oljan i en såskastrull och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin. Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. Låt detta stå tills vidare.
  5. Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv.
  6. Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du steker ankbrösten.
  7. Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd.
  8. Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter. Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter.
  9. Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara. Häll av vattnet och lägg potatisarna i en matberedare eller mixerskål. Häll på grädde och mixa till en slät puré.
  10. När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i skivor. Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.