Börja med dalsåsen:
Smält smör i en stor tjockbottnad gryta och stek lök, ingefära (5 cm) och vitlök tills de är mjuka.
Rör ner den röda, torkade och krossade chilin samt 1 tsk gurkmeja och stek i ytterligare någon minut.
Tillsätt linserna (sköljda) och rör om så att de blir överdragna av kryddorna och häll sedan på så mycket vatten att det täcker dem. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills linserna är färdigkokta, ca 30 min.
Häll i mer vatten vid behov så att dalsåsen hela tiden har en konsistens som en tjock soppa. Smaka av med salt. När linserna är nästan klara är det dags att koka grönsakerna.
Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta och bryn den gröna fäska chilin, resten av ingefäran och kryddorna i 1 minut under ständig omrörning.
Tillsätt alla grönsakerna utom ärtorna och stek dem sakta tills de börjar mjukna. Blanda sedan ner ärtorna och häll på lite vatten. Koka på låg värme tills de är mjuka.
Servera med mycket ris och en sallad
Smaklig spis!