Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Anoullas moussaka

 
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Min alldeles egen "husets moussaka". Jag lagar den på traditionellt sätt och det tar därför lite tid, men det är det väl värt. Man kan med fördel fritera potatis och aubergine kvällen innan och låta allt rinna av i ett durkslag över natten. Smalast blir moussaka om man inte friterar, men för att få den rätta touchen är det godast att göra som i receptet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tvätta och skala potatisen och skär i ca 1/2 cm tjocka skivor. Auberginerna kan skalas om man vill (då lämnar man bara några ränder för syns skull). Skär dem i lite tjockare skivor än potatisarna. Lägg dem i saltvatten en timme för att de inte skall vara beska (frivilligt).
  2. Stek potatisen i oljan tills de fått lite färg och mjuknar. Lägg potatisen i ett durkslag för avrinning. Gör på samma sätt med auberginerna (som kan doppas i mjöl om man vill och sedan snabbt i vatten, men jag brukar inte göra det. Tricket med detta är att de då inte suger upp så mycket olja. Jag brukar istället låta allt rinna av tills jag förberett resten av sakerna).
  3. Lägg också dem i durkslaget så att oljan rinner av. Under durkslaget är det bra att ha en soppskål eller dylikt som samlar upp oljan som rinner av.
  4. Koka ihop köttfärssåsen och låt den koka i minst en timme. Det skall inte vara mycket vätska, därför brukar jag inte tillsätta vatten om det inte är absolut nödvändigt.
  5. Gör béchamelsåsen när du är klar att börja fylla ugnsformen. Béchamelsåsen görs på vanligt sätt och när den är klar tas den från spisplattan och så tillsätter man äggen under vispning. Det får inte koka igen. Salta och peppra såsen, tillsätt också riven muskot. Lägg gärna i lite riven ost också. Lägg potatisen underst i en stor vid ugnsfast form. Formen behöver inte smörjas om du friterat potatis och auberginer. Lägg auberginerna ovanpå potatisen. Salta lite mellan lagren och sprid ut potatisen så att det inte finns mellanrum.
  6. Lägg lite av den rivna smakrika osten (gärna grekisk kefalotiri om man hittar) mellan lagren. Lägg köttfärssåsen överst. Häll till sist på béchamelsåsen och resten av den rivna ost. In i ugnen i ca 175 grader ca 1 timme. Håll koll på färgen och öka eller sänk ugnsvärmen vid behov.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.