Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Anoullas stifado

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Jättegod, genuin grekisk köttgryta med smålökar. Passar både till vardags och till fest.

Ingredienser

Instruktioner

Tvätta och dela köttet i lagom stora bitar. Hacka den gula löken och vitlöken. Bryn lök och vitlök i olivolja i en stor gryta, gärna en vid gryta. När löken fått lite färg, lägg i köttet och bryn det. Rör om så att köttet får färg runt om, se till att det inte fastnar. När köttet avger lite egen vätska tillsätt tomatpuré, svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad. Tillsätt till sist vinet och låt puttra ett par minuter. Sänk värmen på spisen till hälften och tillsätt ca 3 dl kokt, varmt vatten samt krossade tomater. Låt koka sakta ca 1 timme. Rör om med jämna mellan rum och tillsätt mer kokt vatten vid behov. Det skall inte finnas för mycket vätska, steklöken kommer också att avge vätska. Skala under tiden de små steklökarna. Blöt dem först så är det lättare. Se till att de är hela. Bryn steklökarna i smör och olivolja på medelvärme tills de fått fin färg. Smaka av grytan med salt, rör om och lägg i de brynta steklökarna. Justera spisvärmen, det skall småputtra men inte för kraftigt. Undvik att röra för mycket i grytan fr.o.m. nu och se till att tillsätta vatten vid behov, lite i taget. Bäst är att ta tag i grytan på båda sidor och med vridrörelser "skaka" botten med jämna mellanrum. Rör lite försiktigt i botten också ibland så att det inte fastnar. Låt allt koka ihop tills köttet är klart och tomatsåsen tjocknat tills oljan "kryper" fram lite. Rör försiktigt i grytbotten ibland så att det inte fastnar, utan att ha sönder steklökarna. Serveras med ett saftigt gott bröd och riktig grekisk fårost (gärna Dodonis).

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.