Utan garnering går det utmärkt att frysa den här tårtan. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar. Tårtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ned kakao, ägg och hackad choklad. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 minuter.
- Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor och socker och blanda ned kesella. Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Låt svalna och blanda sedan ned blandningen i äggvispet. Vispa grädden och vänd ned den. Fördela moussen över den kalla bottnen och ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.
- Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 minuter. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna.
- Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva och halvera dem ev. Garnera tårtan och skeda över apelsinsaft. Ställ in i kylen ytterligare någon timme.
Publicerat den
20 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar