Saftig apelsinkaka med karamelliserade apelsinskal. Väldigt praktiskt att baka i en långpanna, det räcker till många!
Kakorna går mycket bra att frysa och är hållbara ca 3 månader i frysen.
Instruktioner
- Karamelliserade apelsinskal:
Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med en potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv. Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så att de torkar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1½ dl apelsinsaft och smöret i äggblandningen. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt. Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt den kallna i formen.
- Glasyr:
Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr.
- Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera!
Publicerat den
20 april 2015
Liknande recept
Skriv kommentar