Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Apelsintårta med kolakräm

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Kondenserad sötad mjölk är gott redan som det är, men den som kokar burken i en kastrull med vatten får uppleva hur mjölken förvandlats till en gudomligt god kolasås när burken öppnas! Kolan passar perfekt som krämig fyllning i en frisk och saftig apelsinkaka, som blir godast om den får stå och mogna över natten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret försiktigt i kastrull eller mikro. Rör ihop ägg och socker och tillsätt det rivna apelsinskalet samt det smälta smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ned det i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i 175° i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
  3. Låt kakan svalna, lossa den från formen och lägg den med botten upp. Dränk in kakan med den pressade apelsinsaften och låt den helst stå svalt till nästa dag.
  4. Koka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten 1 timme och 45 minuter. Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden. Låt burken svalna i minst 1 timme innan du öppnar den.
  5. Dela kakan i två bottnar och bred hälften av kolan mellan dem. Lägg ihop kakan och bred resten av kolakrämen ovanpå. Dekorera gärna med kumquats och njut med en kopp starkt kaffe.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.