En ljuvlig tårta med saftiga bottnar som har en fräsch smak av apelsin. Fyllningen och överdraget består av en krämig tryffel som är smaksatt med mörk choklad, mjölkchoklad och apelsinjuice.
Instruktioner
- Apelsintryffel:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna. Värm blandningen till strax under 83 grader eller tills den känns lätt krämig.
- Häll kokningen genom en sil över chokladen, klicka i smöret och låt stå någon minut. Mixa allt slätt med en stavmixer, plasta bunken och låt den stå ute i rumstemperatur i minst 5-6 timmar.
- Gör gärna tryffeln dagen innan tårtan ska serveras och låt den stå ute i rumstemperatur. Då får du en fin och fast tryffel att stryka tårtan med.
- Kaka:
Sätt ugnen på 170 grader.
Smöra och mjöla 2 runda bakformar 20-22 cm i diameter och lägg en bit bakplåtspapper i botten.
- Riv zest (det yttersta skalet) från en apelsin och pressa juicen ur flera. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan i äggen, ett i taget och skrapa sidorna med en slickepott mellan varven.
- Blanda i de torra ingredienserna, apelsinzest och sedan lite i taget av apelsinjuicen. Blanda väl.
Fördela smeten jämnt i de båda formarna och grädda dem mitt i ugnen i 27-29 minuter. Gör stickprov i kakorna. Ta ut dem och låt dem svalna helt.
- Montering:
Lägg ett lagom tjock lager av apelsintryffel på ena bottnen. Lägg på nästa botten och stryk upp tårtan med resterande tryffel.
- Avnjut tårtan när den är rumsvarm.
Publicerat den
19 oktober 2013
Liknande recept
Skriv kommentar