Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Att möra kött

Fråga vilken köttätare som helst – det viktigaste när det kommer till en god köttbit är att den är mör. Ett torrt, segt kött gör sig icke besvär på tallriken. När kött möras är det proteinet i celler och bindväv som bryts ner, med egna eller tillsatta enzymer. Köttet vi köper i kyldisken har ofta haft någon vecka på sig att möra till sig. Men ibland står man ändå där med en köttbit som kanske inte har hunnit möra till sig i den grad man skulle ha önskat. Då finns det några knep att ta till som verkligen fungerar! Att möra kött med kiwilåter otroligt men sant. Frukten ska vara omogen när den först mosas och sedan gnids in i köttet som sedan kan läggas på grillen redan efter ett par minuter. Har du inte fullt så bråttom, eller ingen kiwi att tillgå går det också bra att möra kött med bikarbonat eller bakpulver. Efter några timmar i kylen har du en mör och saftig köttbit att lägga på grillen.


Skrapa och skölj grisfötterna. Tag bort borst. Klyv dem och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så att fötterna täcks ordentligt, annars mörknar de delar som kommer ovanför vattnet. Koka upp och s...

3 h
4
8

Pressa vitlöken i en skål, halvera limefrukten och pressa ur saften, tillsätt alla övriga ingredienser och blanda om ordentligt. Häll blandningen över köttet och marinera upp till ett dygn. *TI...

10 min
4
1

Blanda olja med rödvin och späcka köttet med skivad vitlök, salta och peppra. Lägg köttet i marinaden, lägg rosmarin och skivad citron på. Täck köttet med folie och låt stå, gärna över natten. Sätt...

40 min
2
1

Skölj bönorna ordentligt och låt dem ligga och dra ett dygn innan tillagning. Skölj dem igen följande dag och låt sjuda i köttbuljong. Tillsätt den rökta fläskläggen, korven, löken och lagerblad. T...


Blanda allt i en bunke och pensla på det kött du skall grilla eller ugnssteka. Tänk på att marinaden innehåller mycket socker vilket gör att den lätt bränner vid då sockret karameliseras....

15 min
8-10

Lägg köttet i en gryta och häll i 3 liter vatten. Häll i salt, kryddpepparkorn, svartpeppar, lagerblad, gul lök, morot, vitlök och rotsellerin i grytan. Koka upp buljongen och låt det koka i ca 3...

1 h 30 min
4

Blanda alla ingredienser till såsen. Slå såsen över revbensspjällen. Marinera helst över natten i kylskåpet i en plastpåse. Vänd på revbenen tre eller fyra gånger. Grilla revbensspjällen ca 15 cm från...

6-8

Fräs lök och rotsaker i fettet ett par minuter. Tillsätt tomater, vatten eller vin och smulad buljongtärning. Koka upp och sjud sedan under lock 20 minuter. Bryn under tiden köttskivorna i fettet...

45 min
4

Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. (Använd gjärna 50% olivolja) Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och pep...

2 h 30 min
6
9

Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det just täcker. Koka upp och skumma om det behövs. Tillsätt lök och kryddor, koka ca 1,5 timme eller tills benen börjar lossna. Låt gärna köttet svaln...

4-6
2

Skär oxfilén i 1,5 - 2cm tjocka skivor, vänd dem i salt & pepparblandningen och gnid in det i köttet ordentligt. Låt gärna köttet få ligga framme i rumstepmeratur nån timme innan du sätter igång. Stek...

4
2

Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpu...

20 min
6
1

Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i tunna skivor (det går lättast om fryst kött halvtinas). Banka ut det mellan pastfolie. Sär späck i tärningar och saltgurka i 1 cm tjocka stavar, skala och skiva...

4
1

Stycka hönan i fyra delar; två bröst och två lårbitar. Skär löken i skivor. Lägg löken och hönsbitarna i en kastrull med smöret. Tillsätt curryn och låt alltsammans bryna 8-10 minuter. Skala...

1

Skär köttet i 0,5 cm tjocka skivor, lättast att skiva halvtinat. Peppra köttet. Skala och skiva löken, bryn den i 2 msk smör och låt den svalna något. Fördela ansjovis och lök på köttskivorna. Rulla...

1 h
4

Ta bort skinnet på chorizon, skär i 1 cm tjocka bitar. Krydda kycklingen med salt, peppar och en nypa cayenne. Sätt en stor traktörpanna eller gryta på medelvärme, slå i rejält med olivolja och bryn k...

6-8

Skär köttet i 4 cm stora bitar. Bryn runt om i smör. Lägg över i smord ugnsform. Hacka lök och dela champinjoner i halvor, bryn dessa i kvarvarande smör från det brynta köttet. Sprid mellan köttet....

1 h
5

Koka revbensspjäll. Fyll en kastrull med vatten och lägg i klyftad lök, vitlök och skivade morötter. Salta vattnet väl, annars smakar inte revbensspjällen något. Koka revbensspjällen långsamt i vat...

40 min
4

Kotletter: Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i en gjutjärnsgryta. Lägg i rotfrukter och lök och låt de brynas med i slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn och timjan. Koka up...

4

Oxkinder: Putsa oxkinderna och blanda dem sedan med rödvinet, mirepoixen och örterna. Låt marinera i kylskåp, helst tre dagar. Sila bort spadet i en kastrull. Stek oxkinderna och grönsakerna i smör...

3 d 3 h
4

Fyll tryckkokaren med vatten så att det precis täcker köttet. Lägg i löken, fonden, 2 delade vitlöksklyftor, några pepparkorn och ca 3 msk soja (spar resten till glazen) och låt koka i 30 minuter....

1-4
2

Koka upp vatten, vinäger, salt och liquid smoke i en stor gryta. Dela eventuellt spjällen och lägg ner i det kokande vattnet. Koka spjällen på svag värme i 45 minuter. Stäng av plattan och låt spjälle...

4
3

Revbensspjällen ska vara knäckta, skär dem i bitar mellan benen och dela vid knäckningen. Bryn bitarna i stekpanna, krydda med salt och vitpeppar runt om då bitarna fått fin färg. Koka en liter v...

3 h
4
3

Gnid in lammkotletterna med vitlök och lägg dem på ett lämpligt fat. Blanda olja, citronsaft och basilika och häll det över köttet. Låt det marinera ca 30 minuter. Sås: Smält matfettet i en kastrul...

4
3

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.