- Serverar: 6 portioner
- Tid: 2 dagar 4 timmar 5 minuter
Skriv ut
"Nationalrätt" från Alsace.
En mycket bra bjudrätt vilken sköter sig själv i väntan på gästerna.
Om det mot förmodan blir något över smakar grytan utmärkt dagen efter, eller fryst till ett senare tillfälle.
Instruktioner
- Marinering dag 1:
Skär köttet i lagom bitar.
Stoppa köttet i en plastpåse (6-8 liter) och häll i marinaden.
- Sug ur luften och knyt till påsen samt placera den i en bunke i kylskåpet .
Marinera under cirka 48 timmar. Vänd påsen då och då.
- Tillagning dag 3:
Smörj terrinen/lergrytan med smör (1 stor lergryta alternativt flera små).
- Terrine:
Skiva resterande lök, potatis, morötter och purjolök ej alltför tunt.
- Fyll terrinen enligt följande:
1 lager potatis
1 lager lök
1 lager morötter
Blanda köttbitarna och lägg dem som ett lager.
1 lager purjolök (Obs blir bränd om den ligger överst)
1 lager morötter
1 lager potatis
Obs. Salta och peppra mellan varje lager.
Sila marinaden och häll över vätskan i terrinen.
Sätt på locket och in i ugn 220° i 2½-3 timmar.
- Passande viner att dricka till från Alsace är Riesling, Sylvaner eller varför inte Tokay Pinot Gris.
Publicerat den
17 augusti 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Det här receptet tror jag är helt underbart. Jag sparar det och ska visa för min make. Han älskar att använda lergrytan och gör så mycket gott i den. Tack :)
Ok, det ska provas snart. Från en lergrytefan.