Underbar tårta med lite kladdig browniebotten och en ljuvlig bärmousse. En riktig bärdröm!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör och hackad choklad i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Vänd i mjöl och chokladsmöret i äggsmeten.
- Häll smeten i en smord och bröad springform ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
Låt svalna. Ta bort kanten på formen.
- Vispa äggvita med 1 tsk socker till ett fast skum i en torr bunke, gärna av rostfritt stål. Blanda 1½ dl socker och vatten i en kastrull och värm till 122 grader. Häll den varma sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa sedan rejält till ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen svalnat, 5-10 minuter.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa grädden fluffig. Mixa bären till en puré. sila ev av kärnorna genom en finmaskig sil. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull. Blanda ner gelatinet i bärpurén under omrörning.
Vänd sedan försiktigt ihop den med marängen till en slät smet. Vänd därefter ner grädden.
- Diska kanten på formen. Sätt ihop springformen.
Lägg kakan i botten. Täck gärna kanten av springformen med remsor av bakplåtspapper eller plastfolie. Fyll formen med bärmousse och låt stå kallt i minst 3 timmar.
- Ta bort formens kant och plastfolie och garnera tårtan med färska bär vid servering.
Publicerat den
27 maj 2013
Liknande recept
Skriv kommentar