Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Baguetter med surdeg och jäst

(3 kommentarer)  
 • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Jästen kortar ner tiden på jäsningen i dessa baguetterna från 10 timmar till ca 1-1 ½ timme.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Använder du vetemjöl som är stenmalet (det står på förpackningen)kan du baka med den mindre mängden mjöl. Stenmalningen gör att mjölet binder vätskan mer. Observera att degen blir ganska lös och när det är dags att forma den färdigjästa degen är den riktigt kladdig. Man kan göra degen hårdare men då blir brödet inte riktigt lika gott. Ett annat alternativ är att grädda degen i en smord bakform men då blir det inte baguetter förstås.
 2. Rör ihop surdegskultur, vatten och honung. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen kraftigt och länge. Använd hela maskin och kör den i 10 minuter. Lägg till ytterligare 5 minuter om du arbetar degen för hand.
 3. Strö över saltet och arbeta i 3-4 minuter till. Nu är degen riktigt seg och trådig. Täck med plastfolie, stick några hål i folien och jäs i 1-1 ½ timme. Degen ska ha höjt sig till dubbel storlek och vara pösig.
 4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen nu. Dela i 3 delar, platta/kavla ut varje del till en avlång platta. Rulla ihop och lägg på en bakplåtsduk.
 5. Jäs utan bakduk i 20 minuter. Jäs baguetterna tills degen reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret. Värm ugnen under tiden till 250 grader, låt en plåt värmas i ugnen.
 6. Ta ut den heta plåten, dra över bakplåtsduken med bröden till plåten. Grädda baguetterna i 10 minuter. Ta ut plåten, pensla brödet med kallt vatten eller kall mjölk(då blir dom blanka), stäng av värmen och grädda på eftervärmen i 15 minuter
 7. Receptet till surdegkulturen finns i min kokbok.

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • redd 29 april 2009

  Råd och rön april 2009 kommer receptet ifrån (avskrivet ganska ordagrant) så det borde stå som källa om jag inte minns reglerna fel. Testade att göra detta brödet och får säga att det var riktig surdegskänsla i det, mycket gott. Skulle dock rekommendera att göra 2st bröd istället för tre som i receptet eftersom mina bröd vart väldigt smala. Men tack för att du skrev in det, hade tänkt att göra det själv men nu nu slipper jag det problemet. Känns som ett ganska bra frukost bröd, fixa degen på kvällen, låt jäsa över natten, forma bröden, dusha, stoppa in bröden i ugnen, fixa resten av frukosten, vänta på att börden skall bli klara.

 • svengelsk 18 februari 2012

  Har blivit favorit. Jag använder 1/4tsk torrjäst och kör bakmaskinens degprogram (2 tim 20 min)

 • lenamm1 27 augusti 2012

  Jag har nyligen börjat baka med surdeg med strålande resultat.. Jag skulle gärna vilja prova ditt recept, men det står inte hur mycket honung det ska vara. Lena

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.