Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bakewell-tarte med plommon

 
Skriv ut

Ett recept från Jamie Oliver. Bakewell-tarte är en klassisk engelsk efterrätt som oftast görs på jordgubbs- eller hallonsylt, men här är den gjord med färska plommon. Det fina med den här pajen eller kakan är att den står sig väldigt bra. Vare sig plommonen är fullmogna eller fortfarande lite sura, så blir resultatet jättefint.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sikta ner mjölet på ett rent bord och sikta därefter över florsockret. Arbeta in smörtärningarna i mjölet och florsockret med händerna - gnid tummarna mot de andra fingrarna så att du får en finsmulig massa. Det är i det här skedet man kan smaksätta degen, så blanda nu i citronskalet.
  2. Tillsätt ägg och mjölk och arbeta varsamt samman degen till en rund klump. Mjöla den lätt. Arbeta inte degen mer efter detta, då blir den seg och elastisk istället för smidig och flagig. Mjöla bordet och lägg ner degen. Platta ut den till en platt rundel, mjöla den lätt, slå in den i plastfolie och låt vila i kylskåp i mminst 30 minuter.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter, gärna med räfflad kant. Ta fram degen och kavla ut den på ett mjölat bord. Lägg den utkavlade degen i formen och tryck varsamt ut den mot den räfflade kanten. Låt formen stå i frysen i en timma.
  4. Gör under tiden mandelkrämen. Kör mandeln i matberedaren tills du har fått ett fint pulver. Häll upp pulvret i en bunke och blanda med mjöl. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Kör smör, socker och vaniljfrön i matberedaren till en lätt och fluffig kräm. Häll tillbaka mandel- och mjölblandningen i matberedaren och tillsätt även äggen. Kör maskinen tills du har en mjuk kräm där alla ingredienser är väl blandade. Ställ in krämen i kylen och låt stå i minst en halvtimma så att konsistensen blir lite fastare.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och grädda pajdegen tills den börjar ta färg, cirka 10 minuter. Ta ut formen ur ugnen, men låt ugnen vara på. Dela plommonen på mitten och kärna ur dem. Finhacka hälften och lägg hacket i en kastrull tillsammans med socker och kryddblandning. Låt koka på låg värme tills frukten har mjuknat och fått en syltliknande konsistens. Rör sedan ner maizenan och låt puttra en stund till, tills alltsammans tjocknar.
  6. Medan sylten kokar, dela resten av plommonhalvorna i två klyftor vardera. Strö florsocker över och låt dem ligga i 5 minuter - plommonen blir då saftiga, blanka och delikata.
  7. Klicka varsamt ner plommonsylten på det förgräddade pajskalet och bred ut den i ett jämnt lager. Sprid ut mandelkrämen ovanpå. Lägg ut plommonklyftorna i ett snyggt mönster och tryck ner dem i mandelkrämen. Strö mandelspån överst.
  8. Grädda en timma. Placera för säkerhets skull en bakplåt under formen om det skulle bubbla över. Ta ut pajen när den är genomgräddad och vackert gyllenbrun. Låt svalna.
  9. Man kan även göra en glasyr och röra ihop några matskedar florsocker med lite varmt vatten, ringla blandningen över den färdiggräddade pajen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.