- Serverar: 63 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Supergod baklava, som det ska smaka!
Instruktioner
- om filodegen är fryst så måste du ta fram den och låta den tina i god tid före bakning, jag rekommenderar att köpa deg som varit i kyl istället då den håller bättre och inte är kladdig. det är också ett bra tips att ta fram smöret i tid eftersom att det är lättare att hantera rumsvarmt smör istället för smält smör.
- smält smöret (om det inte redan är rumstempererat)
- sätt ugnen på 175 grader celsius
- kör nötterna i en mixer tills de är jämnstora och lite större än finhackade.
- blanda nötterna med en halv deciliter strösocker.
- ta fram en långpanna i "Vanlig" storlek, ca 30x40 cm.
smörj hela plåten.
lägg ett ark filodeg i långpannan och pensla smör på det. lägg ett till ark och smöra det osv.
fortsätt så med ungefär hälften av arken.
- strö ut all nötblandning och fortsätt sedan som innan med resten av arken.
- skär baklavan i önskad storlek med en vass kniv.
- stänk lite vatten på baklavan och ställ in den ugnen.
- Grädda baklavan i ca 40 min eller tills den fått en fin mörk gyllenbrun färg.
- undertiden som baklavan gräddas så kokar du ihop sockerlagen som ska hällas på baklavan när den har gräddats färdigt.
- (om du vill ha med citron:)skär stora bitar från citronskalet med tex en osthyvel. bitarna ska kunnas ta upp när sockerlagen har kokats färdigt.
- blanda 1,5 dl strösocker, sirapen, vattnet och alt citronskalet och rosvattnet i en kastrull.
- Låt koka i ca 5 minuter under omrörning.
- lyft ur citronskalet från sockerlagen.
- häll den varma sockerlagen över baklavan direkt när den kommer ut ur ugnen.
- när baklavan har svalnat så är det bara att hugga in och njuta!
- Baklavan är söt och håller därför ca en vecka i rumstemperatur.
Publicerat den
13 augusti 2013
Liknande recept
Skriv kommentar