Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Baklava

 
  • Serverar: 63 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Supergod baklava, som det ska smaka!

Ingredienser

Instruktioner

  1. om filodegen är fryst så måste du ta fram den och låta den tina i god tid före bakning, jag rekommenderar att köpa deg som varit i kyl istället då den håller bättre och inte är kladdig. det är också ett bra tips att ta fram smöret i tid eftersom att det är lättare att hantera rumsvarmt smör istället för smält smör.
  2. smält smöret (om det inte redan är rumstempererat)
  3. sätt ugnen på 175 grader celsius
  4. kör nötterna i en mixer tills de är jämnstora och lite större än finhackade.
  5. blanda nötterna med en halv deciliter strösocker.
  6. ta fram en långpanna i "Vanlig" storlek, ca 30x40 cm. smörj hela plåten. lägg ett ark filodeg i långpannan och pensla smör på det. lägg ett till ark och smöra det osv. fortsätt så med ungefär hälften av arken.
  7. strö ut all nötblandning och fortsätt sedan som innan med resten av arken.
  8. skär baklavan i önskad storlek med en vass kniv.
  9. stänk lite vatten på baklavan och ställ in den ugnen.
  10. Grädda baklavan i ca 40 min eller tills den fått en fin mörk gyllenbrun färg.
  11. undertiden som baklavan gräddas så kokar du ihop sockerlagen som ska hällas på baklavan när den har gräddats färdigt.
  12. (om du vill ha med citron:)skär stora bitar från citronskalet med tex en osthyvel. bitarna ska kunnas ta upp när sockerlagen har kokats färdigt.
  13. blanda 1,5 dl strösocker, sirapen, vattnet och alt citronskalet och rosvattnet i en kastrull.
  14. Låt koka i ca 5 minuter under omrörning.
  15. lyft ur citronskalet från sockerlagen.
  16. häll den varma sockerlagen över baklavan direkt när den kommer ut ur ugnen.
  17. när baklavan har svalnat så är det bara att hugga in och njuta!
  18. Baklavan är söt och håller därför ca en vecka i rumstemperatur.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.