Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Baklava i espressolag

 
  • Serverar: 25 portioner
Skriv ut

Saftig baklava indränkt i espresso doftande sockerlag smakar gudomligt till en kopp stark kaffe.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en 20 cm bred fyrkantig bakform. Blanda pistschnötter, valnötter och kanel och ställ blandningen åt sidan.
  2. Bred ut en filoark på arbetsbänken, pensla det med smält smör och lägg det i den smorda bakformen med den penslade sidan nedåt. Upprepa med ytterligare fem filoark. Pensla det sista arket även på ovansidan.
  3. Fördela nötblandningen i ett jämnt lager över filodegen och vik upp filoarkens kanter över nötterna. Täck med ytterligare 6 penslade filoark och pensla det sista arket med smör på ovansidan. Skär baklavan i små fyrkanter eller romber med en vass kniv och grädda dem gyllenbruna i ca 30 minuter.
  4. Gör sockerlagen genom att försiktigt värma sockret och 1 1/4 dl vatten i en kastrull under omrörning tills sockret löst sig. Koka upp lagen och låt den koka livligt i 4 minuter. Ta den från spisen och ställ den att svalna ca 10 minuter. Rör sedan ner espresson.
  5. Ta ut baklavan ur ugnen och skeda sockerlagen över den. Låt baklavan svalna helt före servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.