Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Banan- och karamellcheescake

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Denna cheescake är den perfekta finalen på en middagsbjudning: bananer och hasselnötter, garnerade med karamellbitar, är alltid en härlig kombination. Serva en läcker kolasås eller varför inte varm chokladsås till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tryck fast smuldegen jämnt över kakformens botten, och kyl tills den ska användas. Lägg socker och 6 matskedar vatten i en kastrull. Rör så att det löser sig och värm sedan försiktigt tills sockret är helt löst. Ha 1 1/2 dl vatten till redo i en kanna. Låt sockerlagen koka upp. Koka sedan till en gulbrund kulör. Häll snabbt i vattnet. Var försiktig eftersom det kommer att fräsa. Rör om över svag värme tills massan löser sig igen, och koka sedan tills det blir tjockt som sirap. Låt svalna helt.
  2. Lägg färskosten i en skål och rör mjuk med en träsked eller elvisp. Rör ner äggulor och crème fraiche. Lägg banerna i en annan skål och mosa med en gaffel. Rör ner saft och skal från citronen och sedan ostsmeten. Rör ner den kalla karamellsåsen. Lägg gelatin och vatten i en liten värmetålig bunke, låt stå och svälla i 5 minuter. Placera sedan bunken över en kastrull med hett vatten, och rör om tills gelatinet har smält. Rör ner gelatinet i smeten. Ställ åt sidan tills blandningen börjar stelna och tjockna.
  3. Vispa äggvitorna i en absolut ren bunke tills mjuka toppar formas. Vänd då försiktigt ner i smeten. Häll ner i kakformen och jämna till ytan. Strö över de hackade nötterna, och kyl i 3-4 timmar eller tills cheescaken stelnat. Strö med lätt hand sockret till karamellskärvorna över det oljade foliet, placera under en varm grill tills sockret smälter och blir karamelliserat. Håll hela tiden ett öga på sockret så att det inte blir bränt. Låt svalna och bryt i skärvor.
  4. Ta ut cheescaken ur formen, och lägg upp på ett fat. Dekorera med karamellskärvorna och servera med kolasås eller varm choklasås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.